Docentervaringen

Studenten via instructievideo’s een set eenvoudige...Lees verder

 

Grote aantallen eerste jaars studenten krijgen jaa...Lees verder

 

Video instructies

Naast het opnemen van colleges, kan het handig zijn om specifiek leermateriaal visueel aan te bieden. Deze video's of animaties kunnen gebruikt worden als voorbereidingsmateriaal voor studenten, maar ook om tegemoet te komen in geval van grote niveauverschillen. Korte filmpjes of animaties kunnen dan een verdiepingsslag bieden voor studenten die meer willen weten. Maar het kan ook gebruikt worden voor studenten die wat meer tijd nodig hebben bepaalde stof tot zich te nemen en die geholpen zijn met materiaal niet alleen schriftelijk aan te bieden, maar ook audio visueel. Zorg er echter wel voor dat het materiaal dat audio visueel wordt aangeboden ook zo veel mogelijk schriftelijk wordt aangeboden. Dus biedt bijvoorbeeld korte transcripties van een video instructie aan.

Welke tools zijn hiervoor beschikbaar

Brightspace Collaborate: Met Brightspace Collaborate kan de docent verschillende soorten sessies opnemen die met studenten worden gehouden. Dit kan bijvoorbeeld een online spreekuur zijn, maar er kan ook een college worden geven via Brightspace Collaborate dat kan worden opgenomen. De zelfgemaakte opnamen kunnen ook op een mobiele telefoon worden bekeken en op ItunesU worden geplaatst.

Collegerama: Met Collegerama kunnen volledige colleges opgenomen worden en direct online beschikbaar gesteld worden. Ook kan met Collegerama korte kernachtige presentaties worden opgenomen. Dit gebeurt in de studio van Multimedia Services (MMS). Ook kunnen opgenomen colleges tot modules worden geknipt Het is ook mogelijk om van de modules of instructie video's vodcasts te maken, die met een iPod te bekijken zijn. 

Screencapture software zoals Jing, Captivate en Camtasia. Met deze software kunnen opnamen gemaakt kunnen worden van wat er op het beeldscherm gebeurt. Deze kunnen als zogenaamde screenshots worden aangeboden, maar ook als screencasts waarbij het een video opname is van wat er op het scherm gebeurt, eventueel in combinatie met geluid.
Let op! Deze software wordt niet door TU Delft ondersteund!

Ook hulpmiddelen als een camerapen zoals bijvoorbeeld hier beschreven. Of bekijk hier het fragment over de Livescribe Pen in de Wereld Draait Door
Ook digitaal papier kan een goed hulpmiddel zijn. Kijk hier voor de uitleg in wikipedia.
Ook deze tools worden (nog) niet door de TU Delft ondersteund.

Meer weten

  • Voor een goede afweging welke type filmpje voor welke type onderwijs geschikt is en alle noodzakelijke stappen, lees het stappenplan opgesteld door OC Focus en het New Media Centre (pdf)
  • Video materiaal zoeken en gebruiken  (website) Tom Visscher. Artikel over het gebruik van video in het onderwijs, zowel door studenten als docenten waaronder video als instructie of voorbeeld materiaal.
  • Video4Learning (website). Website van het project Video4Learning waar de TU Delft ook deel van uitmaakt. Binnen dit project zijn per instelling 4 pilots uitgevoerd met bestaande faciliteiten, waarin verschillende vormen van videogebruik gestimuleerd en ondersteund zijn. Alle ervaringen en resultaten zijn via deze site te bekijken
  • iTunes University and the classroom: Can podcasts replace Professors? (pdf) Onderzoek uit 2009 naar het effect van het beschikbaar stellen van colleges met behulp van online audio bestanden. 
© 2018 TU Delft

Metamenu