Surface applicaties voor de TU Library

25 februari 2010 door ICTO TEAM
Gert Pasman (IO/DCC)

Binnen dit project hebben studenten in het kader van het vak Interaction and Electronics interface voorstellen ontwikkeld voor nieuwe (onderwijs)applicaties voor de Surface, een multi-touch tafel waarop meerdere gebruikers tegelijkertijd op een natuurlijke manier met software kunnen omgaan.

Multi-touch en multi-user zijn relatief nieuwe interface technieken, waarvoor tot nu toe voornamelijk vrij algemene, entertainment-achtige applicaties zijn ontwikkeld. In dit project is getracht om een specifiekere toepassing te ontwerpen, speciaal ontworpen voor de TU-populatie. Daarnaast is het ontwerpen voor en met dergelijke technieken voor de studenten een geheel nieuwe ervaring.

Gebruikte ICT middelen: Microsoft Surface tafel
Op te leveren product: Aan het einde van het project zijn een vijftal interface voorstellen voor mogelijke applicaties opgeleverd. Eén van deze voorstellen wordt verder ontwikkeld tot een werkende applicatie door een team studenten van EWI.

Omschrijving vak/ onderwijs: IO2061 Interaction and Electronics
Start en looptijd project: 3de kwartaal 2010-2011

De realiteits- en attentiewaarde van het project gecombineerd met de nieuwe en innovatieve multi-user en mulit-touch technieken en het enthousiasme van zowel de studenten als de externe docent.

Wat kan nog worden verbeterd?
Meer aandacht voor de specifieke mogelijkheden, problemen en technieken van het ontwerpen voor een dergelijke tafel.

In hoeverre heeft ICT toegevoegde waarde gehad waarvoor u het ingezet heeft?
De beschikbaarheid van de tafel in de library zorgde ervoor dat de studenten de in de tafel gebruikte technieken zelf konden ervaren, wat een belangrijke toevoeging is aan hun ontwerpproces.

Wat vinden studenten van het product?
Alle vijf studententeams waren erg enthousiast over het innovatieve en uitdagende karakter van het project. De motivatie was hoog gedurende het hele project en de uiteindelijke voorstellen hebben een hoog realiteitsgehalte. Wel vond men het jammer dat de mate van uitwerking relatief laag was, doordat een nieuw medium en nieuwe ontwerptechnieken onder de knie gekregen moesten worden.

Welke twee tips kunt u geven aan collega-docenten?

• Multi-user tafels zijn geen websites. Zorg daarom voor meer specifieke kennis m.b.t. de gebruikte technieken, zoals multi-touch en gestural interaction.
  • Multi-user tafels zijn geen websites. Leg daarom de nadruk op applicaties die zoveel mogelijk gebruik maken van het specifieke karakter van de interacties met een dergelijke tafel.

Docent: Gert Pasman (IO/DCC); emailadres: g.j.pasman@remove-this.tudelft.nl
Docent: Mark van Huystee (Drawing and Design); emailadres: info@remove-this.huystee.com