Online Support ae2204 Aerospace Systems and Control Theory

26 februari 2010 door ICTO TEAM
Rene van Paasen (LR)

College ae2204 is een nieuw opgezet college voor 2e jaars LR studenten. Het college wordt gedeeltelijk (7 colleges) “live” gegeven en gedeeltelijk (7 modules) on-line, met behulp van stof op een website en Matlab. Voor de ondersteuning bij het on-line gedeelte is Wimba Classroom ingezet.

Het college ae2204 is een college waarin de studenten vertrouwd raken met regeltheorie in de context van vliegtuig- en satellietbesturing. Bij de nieuwe opzet van het college is de nadruk gelegd op het gebruik van geavanceerde computer tools (Matlab) voor het oplossen van regeltheoretische vraagstukken. De helft van de stof in het college wordt on-line aangeboden, waardoor de studenten de toepassing van de stof met Matlab zelf uit kunnen voeren. Het college wordt in periode 4 van collegejaar 2010/2011 voor het eerst gegeven, en dat is ook de periode waarin het grassroots project wordt uitgevoerd. Om ondersteuning te bieden bij het on-line gedeelte wordt Wimba Classroom ingezet. Ik heb 2 uur durende sessies ingepland. Studenten kunnen vragen stellen over de opdrachten of over meer technische problemen met de site of met Matlab. Met uitzondering van de eerste sessie, waren de sessies door gemiddeld 10 studenten bezocht, wat eigenlijk maar een relatief klein deel van het cohort is. Gebruik van audio, “desktop sharing” en het whiteboard zijn belangrijke tools bij deze sessies. Video is minder handig als je je aandacht toch richt op de Matlab sessie. Ik heb de “handopsteken” faciliteit in Wimba gebruikt om de volgorde van het afhandelen van de vragen te regelen; dat werkt erg handig. Vooraf dacht ik dat het opnemen van de sessies een goed middel zou zijn om eenmaal gegeven uitleg te delen met andere studenten, maar toen ik het resultaat bekeek leek het me niet makkelijk die opnamen te volgen. Ik heb in plaats daarvan naar aanleiding van sommige vragen in de sessies kleine documentjes gemaakt en op BlackBoard gezet.

Desktop sharing, en daardoor een oplossing kunnen laten zien is erg handig. Ik heb positieve reacties van de studenten ontvangen over de online support. Ik ga voor volgend jaar vragen of online support gewoon ingeroosterd kan worden; dat geeft studenten ook een vaste tijd om  aan de opdrachten te werken.
Een voordeel van online support is dat studenten gewoon met hun eigen computer kunnen werken. Als ze tegen een probleem aanlopen hoeven ze niet in te loggen op een computer in de computerzaal en het daar te reproduceren.
De Linux support van Wimba Classroom is afwezig. Het programma installeert wel, maar werkt vervolgens niet. Elluminate (de huidige eigenaar) is nogal traag met feedback en verbeteringen. Het is erg belangrijk om tijdig te experimenteren; probeer de software op je eigen computer, voor je eigen toepassing.

Docent: Rene van Paasen (LR); emailadres: m.m.vanpaassen@remove-this.tudelft.nl