Ondersteuning voor programmeren in Java

22 februari 2010 door ICTO TEAM
Janneke van der Zwaan (TBM)

Voor dit project hebben we digitaal, ondersteunend lesmateriaal ontwikkeld voor het vak Inleiding programmeren (in Java), bedoeld voor studenten die naast de colleges en practica extra willen oefenen met de lesstof.

Na een masterclass over Wimba Create gevolgd te hebben, zijn we enthousiast geworden over de mogelijkheden van Wimba Create en hebben we besloten het ondersteunende lesmateriaal te ontwikkelen met Wimba Create. Het doel was om een eenduidige interface vanuit BB te creëren naar bestaande programmeer ondersteunende sites op het web. Programmeren is een vaardigheid die je leert door te oefenen en op internet is hiervoor veel relevante informatie te vinden, bijvoorbeeld tutorials en opgaven. Het digitale lesmateriaal bevat links naar online Java-opgaven (met en zonder uitwerkingen) en tutorials, waaronder links naar Open Courseware vakken. Het lesmateriaal is ontwikkeld voor het begin van het vak (SPM1420) dat plaats heeft gevonden in het eerste blok van het tweede semester.

Een verbeterpunt is het feit dat Wimba Create niet goed werkt in Word 2010, de versie die we binnen TBM gebruiken. Hierdoor waren we voor het compileren van het materiaal aangewezen op Kees van Kuijen. Dat was vervelend, omdat we dan iedere keer als we iets wilden veranderen (ook als het een klein foutje was) een beroep op hem moesten doen. Dat werkte niet prettig. Verder was Wimba Create misschien een te zwaar programma voor wat wij wilden maken. Misschien hadden meer studenten gebruik gemaakt van het extra materiaal als we een simpele lijst met links in Blackboard hadden gezet. Tijdens de colleges en practica hebben we gewezen op het bestaan van dit ondersteunende materiaal,  maar we hebben niet de indruk dat veel studenten er gebruik van hebben gemaakt. Wel waren er studenten die zelf nuttige informatie over programmeren in Java op internet gevonden hadden. En voor zover de studenten dit met ons gedeeld
hebben, hebben wij deze informatie toegevoegd. Zo kan het ondersteunde materiaal elk jaar groeien en steeds verder ontwikkeld worden.

Tips
Betrek studenten bij het ontwikkelen van ondersteunend materiaal, zij weten het best waar ze behoefte aan hebben. En kijk goed naar wat er al voor bestaande middelen zijn (bijvoorbeeld Open Courseware).

Meer informatie:

Docent: Janneke van der Zwaan (TBM); emailadres: j.m.vanderzwaan@remove-this.tudelft.nl
Docent: Virginia Dignum (TBM); emailadres: m.v.dignum@remove-this.tudelft.nl