Tekenonderwijs via instructievideo’s

30 mei 2013 door ICTO TEAM
Eddy van den Bos (L&R)

Studenten via instructievideo’s een set eenvoudige en eenduidige technieken aanleren voor het vak ‘Engineering Drawing’ (LR AE1111-II), zodat ze door middel van schetsen ontwerpproblemen te lijf kunnen gaan en het resultaat van het creatieve proces kunnen overbrengen.

Lees ook het nieuwsbericht over dit project op de website van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek!

Het vak bestaat uit twee hoofdcomponenten: schetsen en 3D-CAD. De opzet van het eerste deel van het vak, waarin studenten kennis maken met schetstechnieken, gaf niet het gewenste resultaat. De vaardigheden die zouden moeten zijn aangeleerd in deze fase werden zo goed als niet toegepast in de rest van het curriculum. Daarom wilden we de lesmethode moderniseren met behulp van instructievideo’s die niet alleen goed van pas komen in de klas, maar het ook mogelijk maken voor een student om any time, any place de instructies op te roepen op laptop, tablet of smart Phone. De steekwoorden die de methode kenmerken zijn ‘exploration’ en ‘communication’.

Figuur 1. De video's op Blackboard (klik om te vergroten).

Het project beoogt de volgende educatieve verbeteringen te realiseren:

• Any time, any place toegang tot de leermiddelen.

Figuur 2. Voorbeeld van een video.

Het Grassroots-project stelde ons in staat om de hiervoor benodigde video’s te maken en de meest efficiënte manier van aanbieden te kiezen op basis van de bestaande tools en ICT-infrastructuur van TU Delft.
Zowel de studenten die aanwezig waren tijdens de lessen als de studenten die er af en toe niet bij waren, hebben geprofiteerd van de video's. Wat betreft de educatieve verbeteringen:

• Het verwezenlijken van homogeniteit tussen de verschillende groepen en docenten. Met de instructievideo’s is het niveau van de groepslessen verhoogd. Kwaliteit en inhoud van de instructies zijn nu homogeen, want de onderwezen theorie is niet meer afhankelijk van de docent.
  • Any time, any place toegang tot de leermiddelen. Het is voor studenten mogelijk geworden om de instructies buiten de collegezaal op te roepen: de video's zijn te bekijken via Blackboard. Studenten die een college hadden gemist, konden dat inhalen door thuis te kijken naar de video's. In het algemeen kan de presentatie van het college worden gebruikt als leidraad en de video's behoeven geen nadere toelichting. Studenten die een college hadden gemist bedachten dezelfde oplossingen als studenten die wel tijdens de les aanwezig waren. Er was geen extra tijd nodig om het werk van de afwezige studenten te beoordelen.

Figuur 3 en 4. Studentenwerk (klik om te vergroten).

Tips voor collega’s

• Stel altijd eerst de waarom-vraag alvorens een besluit te nemen. Het antwoord op die vraag helpt je om je eigen gedachten te ordenen en een beter plan te maken.
  • Zoek de best geschikte medewerkers voor de verschillende taken. Het resultaat van je project is een optelsom van alle losse onderdelen.
  • Houd de K.I.S.S.-regel in je achterhoofd (Keep It Simple, St*p*d!)
  • Begin op tijd! Wacht niet eerst op een ‘go’ voor het project. Grassroots biedt financiële en ondersteunende hulp bij het verbeteren van je vak, maar eigenlijk zou daar ook zonder die hulp mee moeten bezig blijven.

Extra's
Download hier de presentatie van dit project (PDF):

Docent: Eddy van den Bos (L&R); e-mailadres: E.J.vandenbos@tudelft.nl
Docent: Jan Hol (L&R); e-mailadres: J.M.A.M.Hol@tudelft.nl