Laboratoriumexperiment uitvoeren op afstand

30 mei 2013 door ICTO TEAM
Bas Heijman (CiTG)

Binnen het vak ‘Drinking Water Treatment’ (CIE4475) experimenteren studenten met membraanfiltratie. Het experiment is exemplarisch voor enkele belangrijke mechanismen die spelen bij omgekeerde osmose.

We willen de benodigde apparatuur automatiseren, zodat het experiment met gebruik van een computer of tablet op afstand kan worden gestuurd. Voor de student is het dan net alsof hij een levensgrote filterinstallatie bedient. Let wel: het gaat hier om een echt experiment waarbij daadwerkelijk metingen worden verricht, dit in tegenstelling tot een simulatie-experiment waarbij de resultaten door de computer worden gegenereerd.

Wat wilt u hiermee bereiken in uw onderwijs (hoe sluit het aan bij een van de thema's)?
Met deze opzet willen we onderwijs op afstand mogelijk maken. Onze vakken bestaan deels uit laboratoriumexperimenten, waarvoor het noodzakelijk is om in Delft aanwezig te zijn. Door dit experiment te automatiseren, kan het ook elders op de wereld worden uitgevoerd.

Docent: Bas Heijman (CiTG); e-mailadres: s.g.j.heijman@remove-this.tudelft.nl
Jaargang: 2013-2014