De Galaxy Note als schoolbord (omdat er nadelen kleven aan een iPad)

30 mei 2013 door ICTO TEAM
Mark Bakker (CiTG)

Het traditionele schoolbord vervangen door een Galaxy Note in de colleges van het vak ‘Geohydrology 1’ (CIE4420). Zo worden veel nadelen van het schoolbord omzeild, terwijl we de ouderwetse voordelen in een digitale variant verder kunnen worden uitgebouwd.

Voorheen werden formules met een krijtje uitgewerkt op een zwart schoolbord. Ten opzichte van een PowerPoint-presentatie was hiervan het grote voordeel dat studenten de formules konden zien worden opgebouwd en tijdens het college konden meeschrijven, hetgeen het inzicht in de formules vergrootte.
Een nadeel van het traditionele schoolbord was dat als de informatie werd uitgeveegd, er niet meer kon worden terugverwezen. Ook waren de uitgeschreven vergelijkingen niet meer te raadplegen ná het college. Bovendien hadden studenten die de colleges volgden via Collegerama een probleem: de camera nam het bord niet altijd duidelijk op.
In 2013 hebben we geëxperimenteerd met een iPad als schoolbord. Een meerderheid van de studenten prefereerde de iPad boven PowerPoint. De aantekeningen gemaakt op de iPad waren goed te lezen op Collegerama en konden eenvoudig als PDF beschikbaar worden gesteld via Blackboard. De iPad is echter niet ideaal om op te schrijven, omdat het apparaat is ontworpen om met de vinger te worden bediend. Een stylus geschikt voor iPad heeft vaak een dikke punt (net als de vinger) en biedt dus geen uitkomst. Er zijn wel apps die het scherm ‘vast’ kunnen zetten, maar toch blijft het een beetje behelpen.
Gelukkig heeft Samsung gerealiseerd dat er ook een markt is voor mensen die met een een pennetje op een tablet willen schrijven. De Galaxy Note komt zelfs standaard met een mooi dun exemplaar en een geïntegreerd opbergvakje. Het schrijven met een stylus op de Galaxy Note is een verademing ten opzichte van de dikke-vinger-stylus voor iPad. De bediening van een Galaxy Note (Android) is wel even wennen als je aan het prachtig ontworpen besturingssysteem van Apple bent gewend, maar als je eenmaal weet waar je op moet drukken, werkt het prima.

Figuur 1. De Samsung Galaxy Note met pen.

Een Galaxy Note (wij gebruikten versie ‘10.1 2014’, wat een naam…) is een genot om op te schrijven met de bijgeleverde stylus. We hadden een statafel in de collegezaal gezet, zodat we staand voor de klas op de Note konden schrijven. Het resultaat waren goed leesbare aantekeningen die we na afloop van elk college als PDF op Blackboard plaatsten.
Grootste technische probleem bleek de aansluiting van de Galaxy Note op de projector (door niet-Star-Trek-fans ‘beamer’ genaamd). In de meeste collegezalen zit aan het eind van het kabeltje naar de projector een VGA-aansluiting. Uit de Galaxy Note komt echter HDMI (wat ook naar je televisie gaat) met een veel hogere resolutie. Converteren van HDMI naar VGA (met een speciaal kabeltje) ging niet altijd goed, stopte soms plotseling helemaal, en lukte aan het eind van de collegeperiode zelfs helemaal niet meer. Het is dus een kwestie van een beter kabeltje of het upgraden van de projectoren op de TU naar HDMI (is het daar niet eens tijd voor?).
Van de 37 ondervraagde studenten vonden 32 het gebruik van de Galaxy Note beter dan een PowerPoint, en 34 van de 37 vonden het beter dan schrijven op een ouderwets schoolbord. 32 van de 37 studenten gaven aan dat ze de PDF met de aantekeningen hadden gedownload van Blackboard.

Figuur 2. Uitwerkingen gemaakt op de tablet tijdens een hoorcollege.

Tips voor collega’s

• De Galaxy Note is makkelijk om op te schrijven tijdens een college, maar oefen wel even van te voren.
  • Zoek een projector met een HDMI-aansluiting of wacht nog even tot er een goed werkend kabeltje is dat het signaal naar VGA kan vertalen.
  • Schrijf vergelijkingen uit op een Galaxy Note en maak minder gebruik van PowerPoint.

Docent: Mark Bakker (CiTG); e-mailadres: Mark.Bakker@remove-this.tudelft.nl
Jaargang: 2013-2014