Tekeningen nakijken automatiseren

20 maart 2012 door ICTO TEAM
Ruud Visser (3mE)

Het was gebruikelijk dat studenten een handgemaakte tekening (A4-formaat) inleverden voor het vak ‘Integraal Project Ontwerpen’ (WBTP115-09 D1). Met 500 deelnemers en minder tijd per docent, was het echter niet meer haalbaar om de tekeningen na te kijken en feedback te geven.

In eerste instantie zocht Ruud Visser naar een mogelijkheid om de tekeningen digitaal na te kijken. De uiteindelijke oplossing was echter het inzetten van een e-learningmodule om de vaardigheid ‘tekenen en tekeningen lezen in CAD’ te leren.

Doelen van het project waren verbetering van de terugkoppeling naar de studenten en tijdwinst voor de docenten. Beide doelen zijn bereikt.
De e-learning module is voor 650 eerstejaars studenten ingezet, met goed resultaat. Studenten vonden deze manier van werken over het algemeen leuk en duidelijk.
Ze kregen veel oefeningen te doen. Als het antwoord niet goed was, kregen ze direct feedback en een nieuwe oefening. De studenten moesten verplicht bijna de helft van de module afronden, en dat hebben ze op circa 8% na ook gedaan. Ze waren kennelijk zó positief over de module, dat veel studenten meer oefeningen hebben gedaan, en circa 15% heeft zelfs vrijwillig de gehele module afgerond.
Voor Ruud Visser zelf heeft het inzetten van de e-learningmodule inderdaad veel tijdswinst opgeleverd. Het kostte wel tijd om te administreren en controleren of iedereen de oefeningen goed had gedaan.
Ook is zijn rol veranderd: het lesgeven en kennis overdragen op dit gebied doet hij niet meer, terwijl hij dat wel erg leuk vond. Daartegenover staat dat hij van alle studenten een goed beeld heeft gekregen. Een succesfactor is volgens Ruud het werken in groepen met ouderejaars coaches. De groep blijkt invloed te hebben op het succesvol afronden van de module. En zoals Ruud zegt: “Het is meegaan met je tijd. Op deze manier kunnen we de studenten goed onderwijs blijven bieden met minder docenttijd per student.”

Bekijk een PDF met meer informatie.

Docent: Ruud Visser (3mE); e-mailadres: R.Visser@remove-this.tudelft.nl
Docent: Anton van Beek (3mE); e-mailadres: A.vanBeek@remove-this.tudelft.nl